Veel ongeschoolde, vaak jonge mensen vertrekken naar het buitenland om werk te vinden. Misstanden en uitbuiting liggen op de loer. OHP biedt om dat te voorkomen, opleidingen aan om een inkomen te kunnen verwerven.

Naaicursussen

Jonge vrouwen krijgen de mogelijkheid om een naaicursus van zes maanden te volgen. De vrouwen die daarna een eigen naaiatelier starten of elders werk vinden, kunnen in hun eigen levensonderhoud en dat van hun gezin voorzien. Niet onbelangrijk is dat een vak leren, bijdraagt aan de eigenwaarde van deze vrouwen.  Er ontstaan ook hechte vriendschappen met andere cursisten.

Deze vrouw is trots op haar eigen atelier.

Aan de lokale kerken wordt gevraagd om een leslokaal en naaimachines ter beschikking te stellen. OHP Nepal betaalt de leerkracht.

Maya

May komt uit een arm gezin met vier kinderen in het zuiden van Nepal. Ze is 21 jaar. Door de financiƫle situatie in het gezin, moet ze haar studie afbreken als ze in klas 9 zit. Het gezin heeft alleen inkomsten vanuit de landbouw. Maar omdat ze niet genoeg land hebben, is het altijd weer een worsteling om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Maya heeft geen werk. Ze voelt zich nutteloos en dom.

Op een dag komt ze in contact met vrouwen die een naaicursus volgen. Ze schrijft zich in en wordt toegelaten tot de vaktraining van zes maanden. Elke dag krijgen ze twee uur les. Ze heeft de opleiding afgemaakt. Hierdoor heeft ze meer zelfvertrouwen gekregen en bespaart bovendien geld door haar eigen kleding en die van haar familie te maken. Ze is zelfs vrijwilligster geworden bij de naaicursus.

Haar grootste verlangen is om binnenkort een eigen zaak te beginnen. Zo kan ze haar talenten inzetten en wat ze geleerd heeft in de praktijk brengen. Ze is OHP dankbaar voor de kans die ze kreeg om zichzelf te ontwikkelen!

Fietsenmaker en kapper

Een vak leren zoals kapper en fietsenmaker biedt de kans een bedrijfje op te zetten. Na de opleiding ontvangen ze het materiaal dat ze nodig hebben om hun beroep uit te kunnen oefenen.