OHP kan en wil snel noodhulp bieden bij rampen via de plaatselijke kerken.

In het verleden is dit gebeurd na overstromingen, aardbevingen en pandemie. Slachtoffers krijgen materiële hulp en voedselpakketten.

Aardbeving in Nepal november 2023

Op vrijdag 3 november 2023 is het westen van Nepal getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,4. Heel wat huizen zijn ingestort. Het is een afgelegen gebied dat door de aardverschuivingen moeilijk te bereiken is.

De hulpverlening is op gang gekomen. OHP-vrijwilligers en voorgangers in het gebied bieden hulp. Ze kijken hoe ze voedsel en dekens kunnen uitdelen.

Door een spontane actie en collecte kon een mooi bedrag gedoneerd worden voor de slachtoffers.

Noodhulp tijdens de pandemie 2020-2022

Door de lockdowns tijdens de pandemie werd noodhulp verleend aan arme families. De dagloners konden niet meer werken en hadden dus geen inkomen. Voedselpakketten, kleding en matrassen werden uitgedeeld aan duizenden mensen.

Midden in de lockdown kregen we van onze OHP-vrienden genoeg giften om noodhulp te kunnen bieden. Dat hebben we als een wonder ervaren. Aan 1200 mensen, dagloners en arme families die geen inkomen meer hadden en geen voedsel konden kopen, konden we hulp bieden. Zo hebben we, ondanks de pandemie, vijf grote projecten kunnen opzetten dankzij onze vrijwilligers die de heuvels ingingen. Het is winter en daarom gaan we door met het uitdelen van warme dekens en voedselpakketten in dorpen in de heuvels. De mensen in de dorpen zijn heel blij met de warme dekens. Een familie vertelde dat ze ’s nachts bij een vuurtje sliepen omdat ze geen dekens hadden.

We zouden geen dekens en voedsel hebben kunnen uitdelen zonder jullie gebeden en steun.

Zo laten we ook samen de liefde van Jezus zien.

Zware overstromingenAugustus 2017

Zuidoost-Azië is getroffen door zware overstromingen. Ook Nepal heeft te maken met uitzonderlijk hevige moessonregens, die nog minstens tot eind augustus duren. Dat gaat gepaard met overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen.

Honderdduizend mensen zijn getroffen. Er zijn al honderden doden en veel mensen worden vermist, en vele huizen zijn ernstig beschadigd of helemaal in puin.

In Pokhara blijft het regenen, maar is het redelijk veilig. De dorpen rond Pokhara zijn er erger aan toe. Deze dorpen zijn getroffen door modderstromen, zelfs zijn hele dorpen weggevaagd. De mensen zijn alles kwijt en hebben erg te lijden. De schaarse wegen naar het zuiden, die normaal al in slechte staat zijn, zijn nu moeilijk begaanbaar en erg gevaarlijk. Daarom is het voor de OHP-medewerkers op dit moment niet mogelijk om te reizen van of naar het zuiden. En dat is al een paar weken het geval.

De plaatsen in het zuiden waar OHP actief is, zoals Chitwan en een paar dorpen rond Nawalparasi zijn overstroomd. Veel mensen zijn hun huis, dat in veel gevallen slechts een strooien hut is, kwijtgeraakt. Tot overmaat van ramp zijn ook rijstvelden vernield door modderstromen. Er zal dus geen oogst zijn! Er dreigt ook gevaar voor ziektes, zoals tyfus, geelzucht en dysenterie.

Op dit moment wordt er noodhulp gegeven door de overheid en wordt er hulp geboden aan de slachtoffers door Ngo’s. Ook de kerken doen wat ze kunnen om de nood te lenigen, maar de middelen zijn schaars. En over een paar maanden zal deze hulp opdrogen! Daarom willen wij graag datgene wat we al doen, hulp aan de allerarmsten, uitbreiden. We willen mensen voorzien van dekens en kleding en datgene waar behoefte aan is. Dat is hoognodig, omdat de winter dan voor de deur staat en het kan erg koud zijn.