Wanneer ben je oud? Als je 55+ bent of als je AOW krijgt en van je pensioen kan genieten? Of als je negentig wordt? In Nepal ligt dat anders. Door zware arbeid en armoede zijn mensen vroeg opgebrand. Hulp aan kwetsbare ouderen is een belangrijk onderdeel van het werk van OHP.

Meneer en mevrouw Tam

Meneer Tam is nu 70 en zijn vrouw 67 jaar. Ze wonen in Pokhara en huren daar een kleine kamer. Tien jaar geleden vertrokken ze uit een dorpje in de heuvels naar ‘de stad’ in de hoop daar een beter leven te krijgen.

Hij heeft behoorlijke gezondheidsklachten, maar kan de hoge medische kosten niet betalen. Daarbij komt dat hun drie kinderen niet naar hen omkijken en slechts als er eens wat geld over is hun ouders helpen.

Mevrouw Tam doet nog zwaar lichamelijk werk. Net als op deze foto sjouwt ze fruit en groeten in een mand naar de markt en probeert haar handel aan de man te brengen. En dat is een ware uitdaging in de hitte en tijdens het regenseizoen.

Via een plaatselijke kerk kwamen we met hen in contact. Sinds januari draagt OHP financieel bij zodat ze medische hulp kunnen krijgen. Ze weten zich geliefd en zijn zeer dankbaar met deze ondersteuning.

Eenzaamheid te lijf

Oudere, hulpbehoevende en eenzame mensen komen maandelijks bij elkaar voor gezelligheid, lekker eten, bemoediging uit de Bijbel en contact met elkaar.

Waterfilters

Sta je er wel eens bij stil hoeveel drinkwater je verbruikt om het toilet door te spoelen, de tuin te sproeien of de was te doen? Aan drinkwater geen gebrek, behalve als het een hete droge zomer is. Dan worden we er op attent gemaakt geen water te verspillen.

In Nepal is drinkwater schaars. Als toerist is het veiliger om water te drinken uit een fles of je tanden te poetsen met gekookt en gefilterd water. Maar dat geldt óók voor Nepalezen, die dagelijks geconfronteerd worden met ziekten door vervuild drinkwater. De filter is een eenvoudig systeem dat effectief is.

Muskietennetten

Wie op reis gaat naar de zuidelijke gebieden in Nepal wordt geadviseerd zich te beschermen tegen malaria en malariapillen mee te nemen. De moessonregen die gedurende de maanden juni tot en met september Nepal overspoelt, brengt ook malariamuggen met zich mee. Niet alleen toeristen moeten zich beschermen, maar zeer zeker ook de plaatselijke bevolking. Alleen arme mensen hebben die middelen niet. Tijd om als OHP-actie te ondernemen en muskietennetten uit te delen.

Paraplu’s

Een goede paraplu kun je in Nepal het hele jaar door gebruiken: tegen de regen, die met bakken uit de hemel komt en als bescherming tegen de felle zon. De paraplu’s die uitgedeeld werden, waren daarom zeer welkom.